Supergoed dat jij als eigenaar je hiermee bezig houdt! 

Hieronder zie je een aantal symptomen die honden kunnen laten zien als zij lichamelijke klachten hebben. Ik hoop dat je hiermee goed in de gaten kunt blijven houden hoe het met de gezondheid van jouw hond gesteld is. 

Kreupel lopen
 • Honden kunnen door veel oorzaken kreupel lopen, vaak komt dit door een overbelasting in een van de poten (zoals elleboog, pols, knie en heup gewrichten).
 • Wat je ziet is dat een hond ' valt'  op zijn gezonde poot. Veel mensen denken vaak dat de kreupele poot degene is waarop ze vallen. Maar waar het met een kreupelheid om gaat, is dat de hond de zere poot zo min mogelijk belast, hij zal dan ook altijd vallen op de niet zere poot.
 • Voor een voorbeeld van een kreupelheid zie dit filmpje van een staffordmix van 7 jaar. Onder het filmpje kun je de uitleg van de kreupelheid vinden!
 • Ook zie je vaak een onregelmatigheid in de hoogte van het hoofd. Het hoofd komt omhoog als de hond op zijn zere poot staat.
 • Als jouw hond kreupel loopt is het belangrijk om te achterhalen waarom hij dit doet. Een fysiotherapeut of dierenarts kan je hierbij helpen.
Met een bolle rug lopen
 • Als honden met een bolle rug lopen, geeft dit in veel gevallen aan dat de hond last heeft van zijn rug!
 • Waarom bol? Vaak is strekken in de rug pijnlijk, bijvoorbeeld als hier slijtage zit, of in erge gevallen als de hond een hernia heeft. Om de rug ruimte te geven zal de hond zijn rug bol trekken. Hierdoor wordt de belasting in de rug minder.
 • Een bolle rug is een compensatiestrategie, maar zoals je je kunt voorstellen moeten andere spieren deze gekke beweging van de rug opvangen. Op de lange termijn krijgen honden hier dan ook juist meer klachten van!
In telgang lopen
 • Een telgang is een onnatuurlijke gang waarbij de linker voor- en achterpoot tegelijkertijd naar voren worden gezet, vervolgens gaan de rechter voor- en achterpoot tegelijkertijd naar voren. Een telgang is voor honden niet normaal. 
 • Vaak ontstaat een telgang als honden langere achterpoten hebben dan voorpoten, ze op jongere leeftijd net te langzaam of te snel naast hun baas moeten lopen, zodat de passen niet lekker uitkomen en ze daarom maar gaan telgangen. Maar het meeste zien we de telgang voorkomen bij honden die rugproblemen hebben.
 • Als je rugklachten hebt als hond, (zoals je hiervoor al kon lezen) is er vaak sprake van een bolle rug. Deze stijve rug heeft weer consequenties voor het afmaken van de pas met de achterpoten. Hoe stijver de rug, hoe stijver de achterpoten bewegen. Een veel voorkomend probleem dat daaruit voorkomt is de telgang. Honden die deze gang laten zien gooien hun hele zwaartepunt vaak van links naar rechts en maken geen vloeiende beweging meer met de rug en de achterpoten. Een vicieuze cirkel dus, alles houdt elkaar in stand! 
Moeite met opstaan uit de mand
 • Als een hond moeite heeft met opstaan, kan dit een teken zijn van een stijfheid die afkomstig zijn vanuit slijtage klachten in gewrichten. 
 • Je ziet vaak dat de stijfheid 's morgens en aan het einde van de dag erger is (eigenlijk net als mensen met bijvoorbeeld knie artrose).
 • Ook als je te lang gewandeld hebt (zoals in een weekend lekker het strand op) kunnen honden die slijtage hebben in gewrichten, meer stijfheid laten zien de dag na zo'n fikse wandeling.

 

Als jij deze symptomen herkent bij jouw hond, dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Door pijnklachten en stijfheid weg te nemen, wordt de kwaliteit van leven van de hond vergroot en kun je langer genieten van jouw beste maatje!

Als je vragen hebt mag je natuurlijk altijd vrijblijvend contact opnemen!

Contactgegevens

Rianne Engel
Tel: 06 39227879
Email: rianne@engeldierfysio.nl

Geregistreerd dierenfysiotherapeut in Diergeneeskundig Register

Volg ENGEL dierfysio ook op:

Heeft mijn hond pijn of andere lichamelijke klachten? Check het hier!