Blessures kennen vele oorzaken. Je dier hoeft maar uit te glijden, net te wild te hebben gespeeld of er gaat iets mis in je training. Bij elke blessure hoort een specifiek herstelplan. Bij dit plan kan ik je als fysiotherapeut helpen. Ten eerste is het belangrijk dat we de oorzaak en de aard van de blessure achterhalen. In sommige gevallen (denk aan voorste kruisband letsel bij honden of een OCD bij paarden) is een operatie noodzakelijk.

Welke operatie nodig is, wordt door de dierenarts ingeschat en uitgevoerd. Na een operatie wordt fysiotherapie aanbevolen om de revalidatie zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Tevens wordt er vaak een protocol aangehouden, net als in de humane fysiotherapie.

De dierenfysiotherapeut ondersteunt de eigenaar en het dier tijdens een revalidatie. Er worden bijvoorbeeld duidelijke instructies gegeven over wat wel en niet is toegestaan, er wordt een schema opgesteld en er wordt informatie gegeven over hoelang een revalidatieproces kan duren. Tijdens een revalidatie wordt er regelmatig geëvalueerd hoe het met het dier gaat. Verloopt alles volgens plan of is het verstandig de dierenarts (opnieuw) in te schakelen?