Rianne Engel

Mijn achtergrond

Al vanaf jonge leeftijd was ik tussen de dieren te vinden en wilde ik steevast dierenarts worden. Maar toen ik hoorde over de opleiding Fysiotherapie bij Dieren kwam ik er al snel achter dat deze tak van zorg veel meer aansloot bij mij. Ik zou dieren voor een (soms langere) periode begeleiden tot een bepaald doel. Dit grotere geheel sprak mij aan.

Om dierenfysiotherapeut te worden moet je eerst fysiotherapie voor mensen gestudeerd hebben. Dus heb ik de HBO opleiding Fysiotherapie afgerond in 2010. In 2015 ben ik mijn eigen bedrijf ENGEL Dierfysio gestart.

Naast mijn eigen bedrijf werk ik nog op een aantal andere plekken:

 • Dinsdag werk ik samen met collega dierenfysiotherapeut Lonneke Haan in Dierenkliniek de Streek waar we honden behandelen en beschikken over een aquatrainer
 • Tevens werk ik samen met collega Hippische sportoefentherapeut Angelique den Ouden bij Fit4Riding. Angelique is gespecialiseerd in het behandelen van ruiters, zowel naast als op het paard.

Academische rijkunst als onderdeel van fysiotherapie

In september 2019 heb ik de eenjarige opleiding Academische Rijkunst op de Human & Horse academy afgerond. De academische rijkunst sluit voor mij perfect aan bij fysiotherapie. Je leert het paard bewust te worden van zijn eigen lichaam en je werkt samen met je paard tot in de details. Alle facetten van Human & Horse Training kan ik gebruiken tijdens mijn fysiotherapeutische behandeling. Hierbij kun je denken aan ondersteundende guasha therapie (massage techniek), grondwerk-oefeningen, handwerk (naast het paard lopen) of longeren. Op deze manier kun je naast rijden ook op een hele andere manier trainen met je paard. Manieren die ik uitermate geschikt vind voor paarden die scheefheden hebben of die gedoseerd moeten revalideren na een blessure of operatie.

Paard&Gedrag

Tijdens het werken met paarden zie ik al meer gedragsproblemen voorbij komen. Februari 2020 ben ik dan ook gestart met opleiding tot gedragsspecialist bij paarden bij E-quine.com.

Deze opleiding gaat diep in op de psychologie van het paard en trainingstechnieken zoals dubbele lange lijnen, grondwerk, loswerken, trailerladen en schrik en obstakeltraining. Ik vind dit een prachtige aanvulling op de fysiotherapie. Zo kun je er echt achterkomen of het gedrag wat jouw paard vertoont komt door fysieke problemen of dat het is ontstaan vanuit een gedragspatroon.

Mijn dieren

In 2017 heb ik mijn eerste paard gekocht, Argentino de andalusiër (3-11-2013), een vrolijke, clowneske ruin uit Malaga-Spanje. Wat een avontuur is het om met hem te trainen en samen te groeien in de paardensport. Samen met hem leer ik mijn werk nog meer te verfijnen en probeer ik ervoor te zorgen dat ik mijn manier van trainen nog beter kan overbrengen. Naast mijn paard heb ik thuis nog 2 katten, Poek en Arie!

Mijn manier van werken

Er komen heel veel facetten kijken bij de optimale behandeling van een dier. Elke intake is een nieuwe puzzel voor mij en dat vind ik het leukste aan mijn werk. Mijn doel is dan ook om erachter te komen waarom een dier een bepaald probleem ontwikkeld. Wat is echt de primaire oorzaak? Ik hou er niet van om doelloos te masseren of een eigenaar vals in te lichten over de gezondheidsstaat van het dier. Als jouw dier bij mij onder behandeling komt zal je je als eigenaar ook in moeten zetten om de gezondheid van je dier te bevorderen. Ik zal je alles uitleggen over het probleem en je krijgt bijvoorbeeld trainingstips mee en huiswerk oefeningen die je zelf uit kan voeren. Ook kan het voorkomen dat de dierenarts ingeschakeld moet worden om duidelijkheid te krijgen over een probleem of therapie te ondersteunen d.m.v. medicatie. Alles om jouw dier zo optimaal mogelijk te kunnen helpen.

Erkend Dierenfysiotherapeut

Ik ben aangesloten bij De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD). Dit is de belangenvereniging van dierenfysiotherapeuten. Dierenfysiotherapeuten zijn in beginsel humane fysiotherapeuten (HBO opleiding Fysiotherapie 4 jaar), met als specialisatie fysiotherapie bij dieren (post-HBO opleiding 2 jaar) ter bevordering van hun bewegingsvrijheid. Indien een dierenfysiotherapeut aangesloten is bij deze vereniging wordt kwaliteit gewaarborgd d.m.v. bijscholingen en worden behandelingen voor de dieren mogelijk vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

 Scholingen

 • HBO opleiding Fysiotherapie (2010)
 • Post-HBO opleiding Fysiotherapie bij Dieren (2015)
 • Academische Rijkunst opleiding Human & Horse academy jaar 1 (2019)
 • Paard&Gedrag (2020-heden) E-quine.com

Cursussen

 • Nascholing Multidisciplinaire aanpak in de orthopedie bij paarden - SMDC Heesch
 • EHBO bij het paard - Lingehoeve
 • Orthopedie Hond, van elleboog tot knie
 • Neurologie Hond
 • Trainingsfysiologie van het paard - door Carolien Munster

Aangesloten bij