Rianne Engel

Mijn missie en visie

Mijn ultieme missie is dieren terug in hun kracht zetten en een grote verandering teweeg te brengen in de paardenwereld. Voor mij staat het dier altijd voorop. Ik vind het belangrijk dat paarden natuurlijk worden gehouden in kudde verband, zoveel mogelijk buiten zijn, liefst 24/7, dat wij als partner van het paard, denken vanuit het paard en zo min mogelijk gebruik maken van hulpmiddelen.

Zelf rijd ik bitloos, staat mijn paard dag en nacht buiten in een kudde en probeer ik zijn leven zo leuk mogelijk te maken door hem zeer afwisselende dagen te geven. Hij mag aangeven wanneer hij ergens geen zin in heeft en ik probeer zo goed mogelijk naar hem te luisteren.

Tijdens mijn behandelingen heb ik een duidelijk doel voor ogen, ik wil dat er eerlijk om wordt gegaan met het dier waar het om gaat, dat deze gehoord wordt tijdens de behandeling en dat ik de eigenaar zo duidelijk mogelijk inlicht over waar (lichamelijke/mentale) problemen vandaan komen en hoe we het kunnen oplossen.

Academische rijkunst en Intrinzen als onderdeel van fysiotherapie

In september 2019 heb ik de eenjarige opleiding Academische Rijkunst op de Human & Horse academy afgerond. De academische rijkunst sluit voor mij perfect aan bij fysiotherapie. Je leert het paard bewust te worden van zijn eigen lichaam en je werkt samen met je paard tot in de details. Een paard kan in mijn ogen nooit iets fout doen, hij geeft altijd een antwoord op een vraag die je stelt. Misschien is het antwoord niet altijd hetgeen wat jij wilt horen. In de academische rijkunst begin je met oefeningen die zo klein zijn, dat het paard ten alle tijden slaagt en trots wordt op zichzelf!

De academische rijkunst kun je prachtig aanvullen met de nieuwste wetenschappelijke bevindingen die komen vanuit Pain Science. Panther Flows heeft deze wetenschap vertaald naar het trainen van paarden, dit heet Intrinzen. Tijdens intrinzen begrens je het paard niet met hulpmiddelen, zoals we eigenlijk altijd doen in het trainen van paarden. Maar je laat het paard zijn lichaam zelf reorganiseren om tot een resultaat te komen. Je werkt dus in vrijheid en gaat bewegingen uitlokken bijvoorbeeld door middel van targets. Er is aangetoond dat de hersenen van zowel mens als paard veel sneller leren en meer neurale verbindingen aanleggen, als je zelf een bepaalde oplossing moet verzinnen voor een 'bewegingspuzzel'. Dit is intrinzen in het kort en ik vind het geweldig om toe te passen tijdens mijn trainingen, behandelingen en lessen.

Paard&Gedrag

Tijdens het werken met paarden zie ik al meer 'gedragsproblemen' voorbij komen. Eigenlijk komt het er altijd op neer dat het paard en de eigenaar elkaar niet meer goed begrijpen. Stress en frustratie zijn ook belangrijke facetten die kunnen zorgen voor lichamelijke problemen. Hier wilde ik mij dan ook nog meer in gaan specialiseren. In September 2020 heb ik jaar 1 afgerond aan de opleiding tot gedragsspecialist voor paarden bij E-quine.com.

Deze opleiding gaat diep in op de psychologie van het paard en trainingstechnieken zoals dubbele lange lijnen, grondwerk, loswerken, trailerladen en schrik en obstakeltraining. Ik vind dit een prachtige aanvulling op de fysiotherapie.

Integraded Energy Therapy icm Mediumschap

In 2021 heb ik de cursus IET gevolgd bij Inner joy training en traumaspecialist voor paarden Zoë van Mourik. Paarden kunnen vele vormen van gedrag vertonen. Maar het belangrijkst is waar dit gedrag vandaan komt. Naast mogelijke fysieke klachten ligt er altijd een onderliggende emotie aan gedrag ten grondslag. Tijdens deze vorm van therapie werk je met specifieke integratiepunten waar emoties worden vastgehouden in het lichaam van het paard. Je kijkt naar de feedback die het paard je geeft om specifieke emoties te kunnen interpreteren. Als je weet welke emotie een paard voelt, bijvoorbeeld angst, dan kun je hier heel gericht oefeningen voor doen om samen te werken aan dit stukje.

In 2022 ben ik de diepte ingedoken om de paarden nog beter te kunnen begrijpen tijdens mijn behandelingen. De opleiding Mediumschap voor dieren van Olav Franzel heeft een wereld voor me geopend. D.m.v. gerichte meditaties en visualisaties ga je op zoek naar je sterke punten en de manieren waarop je gedachtes en beelden van dieren binnenkrijgt. Ik combineer dit in mijn behandelingen met de I.E.T. Ik vind het heel waardevol om een diepere laag aan te kunnen raken naast het fysieke stuk binnen de fysiotherapie.

Mijn dieren

In 2017 heb ik mijn eerste paard gekocht, Argentino de andalusiër (3-11-2013), een vrolijke, clowneske ruin uit Malaga-Spanje. Wat een avontuur is het om met hem te trainen en samen te groeien in de paardenwereld. Samen met hem leer ik mijn werk nog meer te verfijnen en probeer ik ervoor te zorgen dat ik mijn manier van trainen nog beter kan overbrengen. We rijden bitloos, rijden veel buiten, doen aan liberty en tricktraining, academische rijkunst en houden van springen en working equitation. Naast mijn paard heb ik thuis nog 2 katten, Poek en Mao (Arie (2019-2023) ).

Erkend Dierenfysiotherapeut

Dierenfysiotherapeuten zijn in beginsel humane fysiotherapeuten (HBO opleiding Fysiotherapie 4 jaar), met als specialisatie fysiotherapie bij dieren (post-HBO opleiding 2 jaar). Dierenfysiotherapeut is een beschermde titel, ik sta dan ook ingeschreven in het Diergeneeskundig register.

 Scholingen

 • HBO opleiding Fysiotherapie (2010)
 • Post-HBO opleiding Fysiotherapie bij Dieren (2015)
 • Academische Rijkunst opleiding Human & Horse academy jaar 1 (2019)
 • Paard&Gedrag jaar 1 (2020) E-quine.com
 • Workshop Pain Science and Performance (2020) Pantherflows
 • Integraded Energy Therapie Basic Level (for humans and animals (2021) Inner Joy Training & Zoë van Mourik
 • Acupressuur en Meridianen introductie (hond en paard) (2022) Silverlinde
 • Mediumschap voor dieren (2022) Olav Franzel
 • Mediumschap voor dieren gevorderd (2023) Olav Franzel
 • Cupping voor paarden (2024) Equine Massages

Cursussen

 • Nascholing Multidisciplinaire aanpak in de orthopedie bij paarden - SMDC Heesch
 • EHBO bij het paard - Lingehoeve
 • Online Academy van Featherlight Horsemenship
 • Online trainingen van Ben Atkinson in Liberty
 • Patreon member Emotional Horsemanship - Locky Phillips
 • Orthopedie Hond, van elleboog tot knie
 • Neurologie Hond
 • Trainingsfysiologie van het paard - door Carolien Munster
 • Neurologische aandoeningen bij paarden - The Horse Inside Out
 • Emotion Regulation - Zoe van Mourik
 • Medical taping voor paarden
 • Horse Circle by Catriona Macdonald in Wales UK