Rianne Engel

Mijn achtergrond

Al vanaf jonge leeftijd was ik tussen de dieren te vinden en wilde ik steevast dierenarts worden. Tot het moment daar was om een keuze te maken voor mijn studie. Werd het dierengeneeskunde of toch iets anders? Toen ik hoorde over de opleiding Fysiotherapie bij Dieren kwam ik er al snel achter dat deze tak van zorg veel meer aansloot bij mij. Ik zou dieren voor een (soms langere) periode begeleiden tot een bepaald doel. Omgang met dieren is nou juist hetgeen waar ik gelukkig van word!

Om dierenfysiotherapeut te worden moet je eerst fysiotherapie voor mensen gestudeerd hebben. Dus heb ik de HBO opleiding Fysiotherapie afgerond in 2010. Na 2 jaar ervaring opdoen in het vak, ben ik gestart met de opleiding voor dieren, een studie van 2 jaar. In 2015 ben ik mijn eigen bedrijf ENGEL Dierfysio gestart. Het voelt heerlijk om van je passie je werk te kunnen maken.

Naast mijn bedrijf werk ik nog parttime als humaan fysiotherapeut in Kernpraktijk Fysiotherapie Weidevenne in Purmerend en ben ik tevens een samenwerking gestart in het bedrijf Fit4Riding.

Nieuwe ontwikkelingen

Sinds 2018 ben ik gestart met de opleiding Academische Rijkunst op de Human & Horse academy. Deze manier van werken sluit voor mij perfect aan bij de fysiotherapie. Je leert het paard bewust te worden van zijn eigen lichaam en je werkt samen met je paard tot in de details. Alle facetten van Human & Horse Training komen aan bod, zoals bijvoorbeeld handwerk, grondwerk, longeren en rijden. Hierdoor zorg je voor een verbetering van het draagvermogen en kun je ook op een hele andere manier trainen met je paard, dit is dus ook uitermate geschikt voor paarden die moeten revalideren na een zware blessure of operatie.

Mijn dieren

Sinds 2017 heb ik mijn eerste paard gekocht, Argentino de Andalusiër ruin (3-11-2013) uit Malaga-Spanje. Wat een avontuur is het om met hem te trainen en samen te groeien in de paardensport. Samen met hem leer ik mijn werk nog meer te verfijnen door rijtechnisch oefeningen toe te passen. Op deze manier wil ik ervoor zorgen dat ik de fysiotherapeutische kant van trainen nog beter kan overbrengen op de ruiters waarvan ik de paarden behandel! Daarnaast heb ik nog een lieve lapjeskat Poekie.

Mijn manier van werken

Er komen heel veel facetten kijken bij de optimale behandeling van een dier. Elke intake is een nieuwe puzzel voor mij en dat vind ik het leukste aan mijn werk. Mijn doel is dan ook om erachter te komen waarom een dier een bepaald probleem ontwikkeld. Wat is echt de primaire oorzaak? Ik hou er niet van om doelloos te masseren of een eigenaar vals in te lichten over de gezondheidsstaat van het dier. Als jouw dier bij mij onder behandeling komt zal je je als eigenaar ook in moeten zetten om de gezondheid van je dier te bevorderen. Ik zal je alles uitleggen over het probleem en je krijgt bijvoorbeeld trainingstips mee en huiswerk oefeningen die je zelf uit kan voeren. Ook kan het voorkomen dat de dierenarts ingeschakeld moet worden om duidelijkheid te krijgen over een probleem of therapie te ondersteunen d.m.v. medicatie. Alles om jouw dier zo optimaal mogelijk te kunnen helpen.

Dus als jij echt verder wilt komen, dan gaan we samen op zoek naar de oplossing!

 

Erkend Dierenfysiotherapeut

Ik ben aangesloten bij De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD). Dit is de belangenvereniging van dierenfysiotherapeuten. Dierenfysiotherapeuten zijn in beginsel humane fysiotherapeuten (HBO opleiding Fysiotherapie 4 jaar), met als specialisatie fysiotherapie bij dieren (post-HBO opleiding 2 jaar) ter bevordering van hun bewegingsvrijheid. Indien een dierenfysiotherapeut aangesloten is bij deze vereniging wordt kwaliteit gewaarborgd d.m.v. bijscholingen en worden behandelingen voor de dieren mogelijk vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

 

 

 Scholingen

  • HBO opleiding Fysiotherapie (2010)
  • Post-HBO opleiding Fysiotherapie bij Dieren (2015)
  • Academische Rijkunst opleiding Human & Horse academy (2018 tot heden)

Cursussen

  • Nascholing Multidisciplinaire aanpak in de orthopedie bij paarden - SMDC Heesch
  • EHBO bij het paard - Lingehoeve
  • Orthopedie Hond, van elleboog tot knie 
  • Neurologie Hond
  • Trainingsfysiologie van het paard - door Carolien Munster

Aangesloten bij