Waarom fysiotherapie voor paarden?

Veel paarden hebben helaas te kampen met rugklachten, peesproblemen, blessures, of overbelastingsklachten. Fysiotherapeuten zijn getraind om de primaire oorzaak van deze problemen te ontdekken en deze vervolgens zo gericht mogelijk te behandelen door middel van verschillende manuele technieken, oefeningen en trainingen. Ook wordt er gekeken naar je harnachement, de hoeven, het gebit, voeding, mentale toestand en de manier van trainen.

Symptomen

Voorbeelden van symptomen die het paard kan vertonen als er iets mis is:

 • Lichamelijke problemen
  kreupelheid, zwelling in de benen, stijfheid, hoofd kantelen/schudden
 • Gedragsveranderingen
  bijten/boos tijdens: borstelen, opzadelen, aansingelen, opstijgen, tijdens rijden: bokken, steigeren, weigeren
 • Rijtechnische problematiek
  niet voorwaarts, moeite met zijgangen, tempowisselingen, verzameling, springen, voltes, niet nageven, verkeerd aangalopperen
 • Neurologische klachten
  staart scheef dragen, ander looppatroon (atactisch), vaak struikelen, slechte balans, verlammingsverschijnselen, naar achter hellen, omvallen

Gewrichtsproblemen

 • Rug en nekklachten
  Rug en nekklachten komen veel voor bij paarden. Dit heeft veel effect op de beweeglijkheid van je paard tijdens het rijden. De fysiotherapeut onderzoekt of problemen in de nek of rug behandelbaar zijn. Onder deze klachten vallen ook de SI klachten.
 • Artrose
  Artrose (slijtage) in gewrichten kan voorkomen in het hele lichaam van het paard. Een voorbeeld van artrose is kissing spines. Als jouw paard klachten heeft, krijg je duidelijkheid vanuit je dierenarts/kliniek over waar de artrose precies zit. Fysiotherapie wordt vervolgens ingezet om advies te geven over verstandig trainen, om compensatieklachten te verminderen en om overige gewrichten zo soepel mogelijk te houden.

Na blessures/operaties

 • Peesblessures
  Na een peesblessure stelt de fysiotherapeut in samenwerking met je dierenarts/kliniek een trainingsschema op, die protocollair is opgesteld om peesherstel te bevorderen.
 • OCD (losse gewrichtsfragmenten)
  Na de operatie aan losse fragmenten in gewrichten is gerichte revalidatie nodig om overbelasting in training te voorkomen.
 • Spierblessures
  Spieren herstellen op een specifieke manier, een fysiotherapeut geeft je tips wat je wel en niet mag doen na een spierblessure.
 • Bandletsel of reconstructie 
  Na bandletsel of operatie aan een band om deze te herstellen is gerichte revalidatie nodig om overbelasting in training te voorkomen.