Rug- en nekklachten bij paarden
Er zijn heel veel verschillende oorzaken die rug en nekklachten veroorzaken bij paarden. Paarden hebben dezelfde opbouw in bespiering als mensen. Problemen die achter in de rug/het bekken ontstaan kunnen helemaal uitstralen tot in de nek. Alles is met elkaar verbonden. Door de complexe opbouw van de spieren van de wervelkolom is het erg belangrijk dat de oorzaak van de klachten gevonden wordt. Alleen dan kan er een gerichte behandeling opgestart worden. Peesproblemen in de benen kunnen zelfs zorgen voor nek en rugklachten door de compensaties die het paard toepast in de rest van zijn lichaam.
Symptomen
Er is een veelzijdigheid aan symptomen die paarden kunnen laten zien bij rug en nekklachten, hieronder de veel voorkomende symptomen:
- Moeite met voltes/buiging
- Moeite met nageven
- Verschil in aanleuning li/re
- Hoofd kantelen
- Ander gedrag tijdens opzadelen/borstelen
- Zeer gevoelig op de rug
- Verminderde spiermassa
Bekkenklachten vertonen wel vaak specifieke symptomen:
- Bekkenscheefstand
- Verminderde spiermassa in bil en hamstringregio
- Niet goed ondertreden
- Wijk/galop problemen
- Niet achteruit willen lopen
Oorzaken
Net als de symptomen zijn ook de oorzaken zeer divers. Door het uitgebreide onderzoek en vraaggesprek met de eigenaar wordt de oorzaak zo duidelijk mogelijk in kaart gebracht.
- Eenzijdige training
- Te snelle opbouw in training
- Bij bekkenklachten is de oorzaak vaak een trauma moment of het ontstaat na een blessure in ondervoet
- Onjuist passend zadel
- Ook kunnen klachten veroorzaakt worden omdat je als ruiter je paard in de weg zit. Bijvoorbeeld doordat je houding niet goed is, je zelf last van je rug hebt of niet sterk genoeg bent.
Wat kan fysiotherapie doen?
De fysiotherapeut gaat samen met de eigenaar op zoek naar de oorzaak van de rugklachten. Als deze gevonden is wordt therapie eerst gericht op het optimaliseren van de mobiliteit van de rug en de omliggende spieren. Eigenaren krijgen veel oefeningen mee die zij zelf uit kunnen voeren. Als de grootste irritaties zijn opgelost in de wervelkolom en in de spieren wordt er een training opgesteld in samenwerking met een instructeur om het paard gericht te kunnen trainen. Dit om recidief te voorkomen!
Behandeling wordt volledig individueel opgesteld en kan ook in samenwerking met de dierenarts uitgevoerd worden. Hierbij kun je denken aan medicatie om irritatie/ontstekingen te verminderen.