Peesblessures bij paarden

Peesblessures kunnen voorkomen in veel variaties. In de benen van het paard lopen verschillende pezen:

  • de oppervlakkige buigpees
  • de diepe buigpees
  • de tussenpees
  • het check ligament

Het paard gebruikt zijn pezen om vooruit te komen tijdens het lopen. De rekkracht die de pezen opbouwen zorgt voor een verend en voortstuwend effect, waardoor voortbewegen niet veel energie hoeft te kosten. Als je dit weet kun je je voorstellen dat blessures aan deze structuren veel gevolgen hebben.

Blessures aan deze 3 pezen komen veelvuldig voor. Tijdens het draven en galopperen komt er zeer veel rek te staan op deze pezen. Door te veel rek of vermoeidheid in de pezen en spieren kan schade ontstaan in het peesweefsel.

 

Symptomen

 
  • Er ontstaat een overvulling ongeveer 5 cm boven de kogel
  • Zowel aan de binnen als buitenkant peesschede
  • Het paard vertoont kreupelheid en stijfheid
  • Soms wordt de kreupelheid na een tijdje lopen minder, maar is deze de volgende dag weer even hevig of heviger aanwezig
 

Oorzaak

80% van alle peesproblemen wordt veroorzaakt door overbelasting. Hierbij kun je denken aan verkeerd gebruik gezien leeftijd van het paard, onjuiste trainingsvormen of onjuiste trainingsopbouw. Een andere oorzaak kan een trauma moment zijn, waarbij het paard bijvoorbeeld geschopt of gevallen is. In alle gevallen ontstaat microschade in de pezen wat zorgt voor vocht rondom de pees, wat weer zorgt voor pijn in de omliggende structuren.

Wat kan fysiotherapie doen?

Fysiotherapie kan worden ingeschakeld om te onderzoeken om welke structuur het precies gaat (diepe buiger, oppervlakkige buiger, tussenpees), om te kijken of een echo noodzakelijk is en om de stappen in de revalidatie samen met de eigenaar te doorlopen. Er wordt een duidelijk schema meegegeven waarmee het paard weer op getraind kan worden. Tijdens de revalidatie wordt regelmatig geëvalueerd om te kijken of de therapie aanslaat.

Pezen herstellen langzaam. De revalidatie kan daardoor zo 6-12 maanden in beslag nemen. Vergis je hier niet in!