OCD (osteo chondrose dissecans) bij dieren

Jonge dieren kunnen in hun eerste levensjaren last krijgen van een los gewrichtsfragment (OCD). Dit begint met een OD haard, dit betekent dat het kraakbeen op een bepaalde plek in het gewricht niet goed vast kan groeien, omdat het bot hieronder is aangetast. Als het stukje bot eenmaal loslaat noemen we het een fragment of gewrichtsmuis (zie de foto hieronder). Dit moet zo snel mogelijk operatief verwijdert worden om gewrichtsschade op jonge leeftijd te voorkomen.

 

Symptomen

  •  overvulling van het aangedane gewricht (kan in alle gewrichten voorkomen)
  • kreupelheid
  • stijfheid

Behandeling

Indien er sprake is van een los gewrichtsfragment, moet deze zo snel mogelijk operatief worden verwijderd. Indien dit niet gebeurd kan het losse fragment zit overal in het gewricht bewegen. Druk in het gewricht wordt op deze manier ongelijkmatig verdeeld, waardoor artrose (slijtage) ontstaat. Slijtage zorgt voor veel pijnklachten en gewrichtsbeperkingen (stijfheid). Je kunt je voorstellen dat als een paard op jonge leeftijd een artrose ontwikkeld, de prestatie en kwaliteit van leven van dit paard drastisch achteruit gaat.

Oorzaak

Indien er op jonge leeftijd iets misgaat met de stofwisseling (bijvoorbeeld door te weinig on onjuiste voeding), of er zijn veel overbelastende momenten in het gewricht (vallen of te zware training op jonge leeftijd) kan de groei van het kraakbeen verstoord worden. Er is een verstoring in de omzetting van kraakbeen naar bot, waardoor het bot onregelmatige uiteindes krijgt en het kraakbeen op bepaalde plekken verdikt wordt en uiteindelijk los kan laten. Deze aandoening ontstaat vaak bij paarden van 4 maanden tot 2 jaar oud. Op deze leeftijd wordt het kraakbeen omgezet tot bot.

 

Wat kan fysiotherapie doen?

Als je met je dier bij een dierenfysiotherapeut komt met kreupelheidsklachten, wordt er een gericht onderzoek uitgevoerd om in te schatten of er mogelijk sprake kan zijn van een OD haard of een OCD. Indien dit het geval is wordt je dier zo snel mogelijk doorgestuurd naar een specialist.
Indien je dier geopereerd is wordt fysiotherapie ingezet om je dier verantwoord te laten revalideren na operatie. Er worden veel adviezen gegeven op het gebied van training. Daarnaast wordt het gewricht lokaal behandeld en worden compensatieklachten aangepakt.