Hernia bij honden

Hernia's komen regelmatig voor bij honden. Je ziet ze het vaakst in de overgang van de borstwervels naar de lage rug, in de lage rug en in de overgang van de lage rug naar het heiligbeen. Een hernia zorgt voor plotselinge heftige pijn in de rug, vaak geeft de hond een harde gil en beweegt zich vervolgens langzaam voort met een gebogen rug en met zijn kop naar beneden. Een hernia houdt in dat de gelei die zich in de tussenwervelschijf bevindt, een weg naar buiten heeft gevonden en hierbij tegen het ruggenmerg of een zenuw aandrukt. Dit zorgt niet alleen voor pijn in de rug, maar de zenuw zorgt ook voor pijn in een poot. Meestal wacht de dierenarts eerst af of er spontaan herstel optreedt binnen 6 weken, als dit niet het geval is of klachten worden erger, dan kan de hernia operatief verwijdert worden.

Wat kan fysiotherapie doen?

Fysiotherapie kan ingezet worden na een operatie of in de periode dat er nog afgewacht wordt of er normaal herstel optreedt. De behandeling kun je een beetje vergelijken met de training die mensen krijgen nadat zij een beroerte hebben gehad. Er moet zo snel mogelijk geoefend worden om weer te kunnen lopen. Zenuwen hebben zo meer kan om te herstellen. Voor dieren is dit niet anders. Als er iets gebeurd is in het wervelkanaal, moeten de zenuwen en spieren geprikkeld worden om overdracht naar de spieren te stimuleren. 

Dit doe je door middel van coördinatie oefeningen, passieve bewegingen maken met de poten, loopoefeningen (ondersteund bijvoorbeeld met een band om de buik van de hond). Welke oefeningen gekozen worden hangt af van het beeld dat de hond laat zien. Hiervoor zal er een uitgebreid neurologisch onderzoek uitgevoerd worden. Dit onderzoek wordt vaak ook door een dierenarts uitgevoerd alleen kijken fysiotherapeuten vervolgens naar andere dingen zoals spierkracht en coördinatie.
 
In welke mate je hond vooruit kan gaan hangt af van de onderzoeksuitslag bij de dierenarts en hoe de hond zich presenteert tijdens het fysiotherapeutisch onderzoek. Dan kan er een prognose gemaakt worden. Overleg met de dierenarts is in alle gevallen noodzakelijk.