Artrose bij dieren

In de gewrichten zit kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat een gewrichtsoppervlak glad is zodat er een soepele beweging mogelijk is. Wanneer het kraakbeen aangetast is, zorgt dit voor een beperking van de bewegelijkheid. Artrose is een degeneratieve aandoening aan het gewricht, wat betekent dat het kraakbeen is aangetast. Dit noemen we ook wel slijtage. Soms is deze slijtage zo erg dat de beschermende werking van het kraakbeen is verdwenen. Het gewricht kan dan worden aangetast.

Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Om duidelijkheid te krijgen waar de artrose zit kan bij de dierenarts een röntgenfoto worden gemaakt. Pas wel op, soms kan een dier een forse artrose vertonen op de foto, maar loopt het dier nog goed. Andersom kan dit ook, soms kan een milde artrose veel pijnklachten veroorzaken. Dit is per dier verschillend. Daarom is het super belangrijk dat er naast de röntgenfoto een volledig lichamelijk onderzoek uitgevoerd wordt. Uit dit onderzoek in combinatie met de foto kan een conclusie worden getrokken en een behandelplan voor opgesteld worden.

Wat kan fysiotherapie doen?

Het slijtageproces van het kraakbeen kan niet meer teruggedraaid worden. De enige behandelingsmethode bij artrose is dan ook om het nog aanwezige kraakbeen zo gezond mogelijk te houden. Dat kun je doen door gedoseerd te bewegen. Rust is namelijk slecht voor kraakbeen. Bij belasting wordt het kraakbeen ingedrukt, zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Zodra de druk wordt losgelaten, zuigt dit weefsel zich vol met voedingsstoffen. Deze ‘sponswerking’ zorgt ervoor dat het nog resterende kraakbeen minder snel slijt. Ook ontstekingsprocessen in het kraakbeen worden geremd door deze beweging. Daarom wordt er altijd gezegd dat een dier met artrose in beweging moet blijven.

Een ander veelgegeven advies is: overgewicht bestrijden. Iedere kilo gewichtsverlies een winst voor het  aangedane gewricht.

Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het opstellen van een behandelplan die precies aansluit bij de klachten van het dier. Zo weet je altijd of je je dier niet te veel of te weinig belast. Ook kan er een schema opgesteld worden om je dier af te laten vallen. Dit gaat wel in samenwerking met de dierenarts omdat vaak ook het voedingspatroon aangepast moet worden.

Ontstekingsremmers

De specialist zal, bij ernstige pijn, veelal proberen de ontsteking te bestrijden ontstekingsremmende medicatie of een injectie. De combinatie van deze medicatie met fysiotherapie vormt een perfecte basis voor het behandelen van artrose.